"אחים זה לכל החיים"- 10 מפתחות הצלחה בבניית שותפות בין אחים בעסק המשפחתי

מאת: ד"ר נורית רייזמן
אחים בעסק משפחתי

 

שותפות אפקטיבית בין אחים בעסק משפחתי לא מתרחשת מאליה. עצם המעבר הבין דורי והעברת המושכות מהאב המייסד לדור ההמשך לא מבטיחים את יכולתם של האחים לנהל יחד את הבעלות או העסק ולהובילם לשגשוג ארוך שנים. להיפך. הסטטיסטיקה וסיפורי המשפחות שאנו פוגשים מלמדים שוב ושוב על האתגר הגדול הטמון בשותפות בין אחים. פערי תפיסות, סגנונות ניהוליים, אינטרסים אישיים, מאבקי אגו, קנאות, יריבויות מהעבר ועוד , מחבלים לא פעם ביכולתם של האחים להנהיג את העסק בהצלחה.

"אחים לכל החיים" – שותפות בין אחים איננה עוד שותפות עסקית. מחיר אי ההצלחה עלול לקבל את ביטויו לא רק בפגיעה בתוצאות העסקיות אלא גם במערכות היחסים הן בין האחים והן בקרב כלל המשפחה.

במהלך עבודתנו טבענו את המושג "מנהיגות לשותפות אחים" הטומן בחובו תפיסה רחבה באשר לאחריות ולעשייה הפרו אקטיבית הנדרשת מאחים השואפים לשמר ולהעצים את שגשוגו של העסק המשפחתי לדורות. להלן כמה מעקרונותיו:

  1. לקבל החלטה מודעת לבחירה להיות חלק מהשותפות. להבין את המשמעויות הכרוכות בשותפות – התועלות, המחירים ובעיקר האחריות הנובעת מכך: "אני רוצה להיות חלק מהשותפות הזו ואני מוכן לקחת על עצמי אחריות להצלחתה". אחריות זו שווה בין כל האחים הנוטלים חלק בבעלות ולא משנה התפקיד בו הם נמצאים. יותר מכך, מומלץ אחת לכמה שנים לבצע תהליך של בחירה מחודשת – "חידוש נדרים" – שמאפשר בחינה מחודשת של המחויבות לעסק ולשותפות.
  2. 2.לזהות מטרת על משותפת. היכולת להסכים על מטרת על משותפת – טובת העסק ושמירה על שלמות המשפחה, כדוגמא – העומדת מעבר לאינטרסים האישיים, התפיסות וחילוקי הדעות.
  3. לבנות אמון. "גם אם אני לא תמיד מסכים אתו, אני סומך עליו כי אני יודע שהוא רוצה בטובת העסק, בטובת המשפחה ובטובתי שלי". קשר דם הוא נקודת פתיחה מצוינת ליצירת אמון בין שותפים עסקיים, אך לא תמיד מספיק. בניהול משותף של עסק אנו זקוקים גם לאמון מקצועי: לסמוך גם על היכולות, הכישורים והביצועים של האחר; ההבנה העסקית, שיקול הדעת, האחריות וכיוב'. זיהוי המדדים החשובים לכל אחד מהשותפים – על מנת לבסס את יחסי האמון עם האחר הינו שלב חשוב בתהליך בניית האמון.
  4. להתנהל בפתיחות ובשקיפות. היכולת לדבר גלוי. "לשים על השולחן" , לדון (עניינית) בסוגיות שעל הפרק. לשתף במידע, בלבטים, בשגיאות שנעשו. לא לחשוש מקונפליקטים, אלא לנהל אותם.
  5. להכיר בשונות ובייחודיות ולכבד אותה. לכל אחד היכולות והכישורים המיוחדים לו, כמו גם הצרכים והרגישויות המאפיינים אותו. זו העוצמה של עסק משפחתי , אך זה גם מקור של לא מעט קונפליקטים. מנהיגות לשותפות בין אחים תדע לזהות את המאפיינים הללו – על יתרונותיהם ומגבלותיהם – למנף מחד, ולמזער התנגשויות מאידך.
  6. לפרגן. תחרות, קנאה, הינן מאפיין אנושי טבעי ביחסים בין אנשים בכלל ובין אחים בפרט. האתגר וההצלחה טמונים ביכולת להשתמש ברגשות אלה ככוח מניע; מדרבן ליתר מאמץ ולהישגים לצד היכולת לשמוח בהישגיו של האחר ואפילו להתגאות בהם, כאילו היו שלך; לדעת לתת לאחר "קרדיט", ולא להילחם עליו.
  7. לדעת לוותר. היכולת לוותר מתוך הבנה שביחסים ארוכי טווח לעיתים אחד מוותר, ובפעם אחרת – האחר מוותר. לוותר ממקום של כוח ועוצמה, לטובת מטרת העל המשותפות.
  8. 8.להשתחרר מכבלי עבר. לעיתים אלה כעסים או קנאות בין אחים שנשארים חקוקים לשנים; לעיתים זה "התפקיד המשפחתי" שהתקבע מאז היותם ילדים ("השובב", "האחראי", "הנסיכה") – כאשר אלה ממשיכים להשפיע על ההתנהלות הבוגרת הם עלולים לייצר מכשולים ותקיעויות בהתנהלות הבין אישית והניהולית בעסק המשפחתי.
  9. לראות רחוק . לפעול מתוך ראיה עסקית ארוכת טווח; מה נדרש עבור העסק המשפחתי על מנת שיוכל להמשיך לשגשג לדורות? כיצד ניתן לייצר מנוע צמיחה חדש שלימים יאפשר לכלכל את המשפחה המתרחבת? להתנהל בצניעות. לא לדלדל את משאבי העסק. לא להתפתות למשוך מהעסק תגמולים גבוהים מדי (בשכר, בדיבידנדים וכיוב'), גם אם המשמעות היא ירידה מסוימת ברמת החיים לה הורגלו עד כה.
  10. לדעת להיפרד. לעיתים הדבר הנכון מבחינה עסקית, משפחתית ואישית הוא להיפרד. הפרידה יכולה לבוא לידי ביטוי בהפרדת הבעלות לתחומי פעילות נפרדים; ביציאה של אחד האחים מהשותפות (כאשר בני המשפחה האחרים קונים את חלקו) או במכירה של העסק לגורם חיצוני.

ניהול שותפות הינו תמיד עניין מורכב. על אחת כמה וכמה בין אחים. אם גם אתם מתמודדים עם סוגיות של שותפות בין אחים (או בין נציגי דור ההמשך בכלל), קחו מנהיגות על עיצוב יחסי השותפות בינכם. אל תניחו לה להתנהל מעצמה. בחנו היכן אתם עומדים? מה החסמים המרכזיים העומדים בדרככם? ומה עליכם לעשות כדי להסירם.

 

שתפו: