דור המשך בעסק משפחתי : להצטרף לעסק המשפחתי – הזדמנות או מלכוד?

מאת: ד"ר נורית רייזמן
דור המשך בעסק משפחתי

 

"יש לי כאן הזדמנות פז לקבל תפקיד ותנאים ששום מקום עבודה אחר לא היה מציע לי בשלב הזה של חיי , אבל אני לא בטוח שכדאי לי…"; "מאז ומעולם ברור לכולם שאני אהיה "הממשיך" בעסק המשפחתי, אבל החלומות שלי לגמרי אחרים…."; אולי בעתיד ארצה להצטרף לעסק המשפחתי, אבל קודם כל הייתי רוצה להצליח בכוחות עצמי… ; ההורים לוחצים שאצטרף לעסק המשפחתי אבל כמו שאני מכיר את אבא שלי הוא לא באמת ייתן לי לעבוד… "…

רבים מבני דור המשך לעסקים משפחתיים פונים אלינו כאשר הם מתלבטים בשאלה האם כדאי להם להצטרף לעסק המשפחתי; האם עבורם הצטרפות לעסק המשפחתי מהווה הזדמנות או שמא מלכוד.

עסק משפחתי כהזדמנות

הצטרפות לעסק המשפחתי, בעיקר בשלבים מוקדמים של הקריירה, קורצת (ובמידה רבה של צדק ) להרבה מאד צעירים: כניסה לארגון מבלי להזדקק לתהליכי מיון מייגעים; קבלת תפקיד בכיר יחסית לגיל ולשלב בקריירה; שכר אטרקטיבי; אופק קידום; אפשרות להשמעת דעות ולמעורבות ;יחס אישי תומך ועוד. וכל אלה עוד לפני שדברנו על ההזדמנות להשקיע בעסק שהנך חלק ממנו ועתיד להיות בבעלותך ביום הימים; האפשרות לעבוד ביום יום עם הקרובים אלייך ביותר, אלה הרוצים בטובתך ועליהם אתה סומך ; ואולי מעבר להכול – האפשרות להיות חלק מהמורשת המשפחתית עליה גדלת ושאותה תרצה בעתיד להעביר לילדיך.

עסק משפחתי כמלכוד

מן הצד השני, לעבודה בעסק משפחתי עלולים לעיתים קרובות להיות גם מחירים: עבודה בארגון -שעל פניו -תחום הפעילות שלו לאו דווקא מעורר בך עניין או התלהבות ו/או איננו באמת מהווה משאלת לב שלך; החשש כי תמיד, ככל שתהיה טוב בתפקידך, יהיו מי שיגידו (אולי אפילו אתה עצמך ) כי אתה שם בעצם "בזכות אבא/אמא"; תחושת החמצה מהיעדר ההזדמנות לראות "מה עוד יש לעולם להציע לי"; עבודה בצלו של אבא, שמאד רוצה בהצטרפותך לעסק אבל החשש שתמיד (כנראה) הוא יאמר את המילה האחרונה, שחופש הפעולה שלך יהיה מוגבל, ו"העברת המושכות" – לא ברור האם ומתי תקרה. לצד אלה, קיים גם החשש מעבודה יומיומית עם בני משפחה קרובים שמייצרת  מתחים , קונפליקטים ואפילו סכסוכים שעלולים לגלוש מענייני העסק ולפגוע ביחסים המשפחתיים.

הדילמה האם להצטרף לעסק המשפחתי, הינה אם כן, אמתית ומורכבת ואין תשובה אחת נכונה לכולם – ועדיין , מניסיוננו כמה עקרונות פעולה מומלצים שעשויים לסייע בקבלת ההחלטה הנכונה עבורך.

כיצד נמנעים מהמלכוד ויוצרים הזדמנות ?

  • בחינה עצמית. מה החלומות שלך? מה היית רוצה להיות כשתהיה "גדול" ? מה חשוב לך כדי שתרגיש שמימשת את עצמך מקצועית? מה היכולות שלך -מה עוצמות הליבה שלך? מה החולשות? מה הרגישויות שלך? עם מה קשה לך? איך אתה רואה את הכניסה שלך לעסק המשפחתי? את ההתנהלות היומיומית שלך שם? ממה אתה חושש?
  • בחינת העסק המשפחתי – עד כמה העסק יכול להכיל מבחינת גודלו והכנסותיו את כל בני המשפחה המעוניינים להצטרף אליו? מה מדיניות ההעסקה של העסק המשפחתי? מה מדיניות התגמולים בעסק המשפחתי? מה פוטנציאל הצמיחה של העסק המשפחתי?
  • עבודה עם המשפחה – מה טיב מערכות היחסים בין בני המשפחה העובדים/ עתידים לעבור יחד בעסק המשפחתי? עד כמה הם יודעים להתנהל יחד במצבי קונפליקט ואי הסכמה? עד כמה קיימים ביניהם יחסי הערכה ופרגון לעומת יחסים של קנאה ותחרות?
  • בניית יכולות וכישורים. "כישורים ולא קשרים". בסס את הידע והכישורים שלך הנחוצים לעסק המשפחתי ולמסלול הקריירה שאתה מייעד לעצמך בעסק. בנה לעצמך תכנית פיתוח אישי באמצעות לימודים אקדמיים רלבנטיים, התנסויות בעסק המשפחתי ומחוצה לו, קבלת משוב תדיר על ביצועייך, חניכה (mentoring) וכיוב'.
  • עבודה מחוץ לעסק המשפחתי. אנו ממליצים על התנסות בעבודה מחוץ לעסק המשפחתי. התנסות כזו יכולה לסייע לך להכיר את העולם שבחוץ, לאפשר לך הזדמנות לבחון סביבות עבודה אחרות, לבנות את מעמדך המקצועי (בעינייך ובעיני הסביבה), כמו גם להביא בסופו של יום ידע חדש לעסק המשפחתי.
  • תיאום ציפיות. לפני קבלת ההחלטה, קיים דיאלוג עם "האוחז/ים במושכות ההורים" . כיצד הוא רואה את השתלבותך בעסק המשפחתי? מה התפקיד אליו אתה מיועד – בטווח הקצר ובטווח הארוך? כיצד הוא רואה את אופן העבודה המשותף בינכם בעסק המשפחתי? מה הסמכות ומה האחריות שתינתן לך? מה הציפיות שלו ממך? שתף אתה בציפיות שלך ובחששות שלך והקשב היטב לתשובות.
  • "לא לקפוץ מעל הפופיק". כאשר אתה נכנס לעסק המשפחתי, התחל בתפקיד ובתנאים התואמים את כישוריך וניסיונך ויאפשרו לך ללמוד את העסק "מלמטה". קפיצה מהירה מידי לתפקיד בכיר שאינך בשל לו עלולה להיות בעוכרייך.
  • הגדרות תפקיד. פעל, יחד עם האוחז במושכות, להגדרת התפקיד שלך בעסק המשפחתי: תחומי האחריות והסמכות בתפקיד, הציפיות ממך והכלים העומדים לרשותך לביצוע תפקידך.
  • מסלול קריירה. בחן את אפשרויות ההתפתחות שלך בעסק המשפחתי. בנה לעצמך, בשיתוף "האוחז במושכות", מסלול פיתוח קריירה עתידי.
  • כבוד וסבלנות. כניסה לתפקיד – לכל תפקיד ובכל סוג ארגון – אורכת זמן ודורשת הסתגלות. אם החלטת להצטרף לעסק המשפחתי, אל תמהר לשפוט את נכונות ההחלטה שקיבלת. תן הזדמנות אמתית להצלחה. גלה סבלנות ואורך רוח, נהל דיאלוג שוטף, מכבד, עם האוחז במושכות ועם שותפי התפקיד.
  • הכול (כמעט )הפיך. הדילמה האם להיכנס לעסק המשפחתי הינה כאמור הרבה פעמים מורכבת וההחלטה הינה בעלת משמעויות – אישיות, ארגוניות ומשפחתיות. ועדיין, כמעט תמיד, כל עוד דברים נעשים מתוך כבוד, דיאלוג ושקיפות – כל החלטה שתקבל הינה ברת שינוי :להיכנס או לצאת מהעסק המשפחתי.

לסיום,

אם אתה בן דור המשך בעסק משפחתי העומד בפני צומת החלטה באשר להצטרפות לעסק המשפחתי, עשה זאת מתוך בחירה מודעת. אל תראה בעסק המשפחתי ברירת מחדל "להתגלגל אליה". בחן – עם עצמך, עם הקרובים לך, עם יועץ מקצועי – את משמעויות ההחלטה, היתרונות והמחירים עבורך, וקבל החלטה מושכלת הנכונה לך.

שתפו: