המשכיות בעסק משפחתי – כיצד להצמיח את הדור הבא למנהיגות?
כל עסק משפחתי השואף להמשכיות, מחפש את אותו ממשיך שיהיו לו כישורי המנהיגות הנדרשים להובלת העסק המשפחתי בשנים שיבואו. הורים רבים, בעלים של עסק משפחתי, מוטרדים מהשאלה האם יהיה מי שימשיך את העסק בשנים שיבואו? האם מי מילדנו יהיה מוכשר דיו לעמוד במשימה? ומה אם הם לא מראים אופי של מנהיג? האם כהורים אנו יכולים "להשביח" את כישוריהם כדי שיהיו מנהיגים טובים לעסק?
כמה עקרונות חשובים בדיון על מנהיגות ופיתוח מנהיגות:
- מנהיגות היא לא רק כריזמה. אנו נוטים בד"כ לחשוב על מנהיגות במונחים של כריזמה. אבל כריזמה היא לא הסיפור כולו. גם אם כריזמה היא מולדת, הרי שיש תכונות מנהיגותיות רבות – חיוניות לא פחות – שניתן לפתח במהלך החיים.
- למנהיגות פנים שונות. יכול להיות שהממשיך המיועד הוא לא תעתיק של האב המייסד. ועדיין יכול להיות מנהיג מצוין, עם יכולות אחרות. ואולי טוב שכך. תקופות שונות בחיי הארגון דורשות יכולות הנהגה שונות. לארגון חדש נדרש מנהיג עם מאפייני יזמות בולטים. לארגון בשלבים מתקדמים נדרש לא פעם דווקא מנהיג שייצר יציבות, יטמיע תהליכים וכיו"ב'.
- כישורים ומיומנויות למנהיגות העסק המשפחתי שניתן לפתח: תקשורתיות, יכולת קבלת החלטות, יכולה עבודה בצוות, מוכוונות לאנשים, מוכוונות לתוצאות, ניהול קונפליקטים, תכנון ויישום, נחישות והתמדה, סקרנות ופתיחות מחשבתית, חשיבה ערכית (אתיקה ויושרה) ראיית הזולת והקהילה ועוד. חישבו מה בעינכם הכישורים והמיומנויות המשמעותיים עבור מי שעתיד להיות מנהיג העסק המשפחתי העתידי ומצאו את הערוצים בהם ניתן לפתחם.
- ההורים כמודל. הילדים מסתכלים, סופגים ומפנימים. הם מסתכלים עליכם כל העת: על היחס שלכם לעסק המשפחתי, על היחס שלכם לסובבים אתכם, על צורת הדיבור, על דרך ההתמודדות במצבי לחץ ומשבר, על האופן בו אתם מנהלים קונפליקטים ועוד. היו ערים לאופן בו אתם מתנהלים מחד, ונצלו את היותכם מודל למתן דוגמא למסרים שהייתם רוצים שיפנימו.
- פיתוח מנהיגות בחיי היום יום, החל בילדות. בפיתוח כישורי המנהיגות ניתן (ורצוי) להתחיל כבר במהלך הילדות. היסודות החשובים נטמנים כבר אז. עם התבגרות הילדים ניתן כמובן להעמיק את הכישורים ולהכווין אותם ספציפית לעסק המשפחתי. חיי היום יום מספקים אין ספור הזדמנויות לילדים ולבני נוער לפיתוח כישורי מנהיגות – בבית, עם החברים, בבית הספר, בחוגי ספורט, בתנועת הנוער וכיו"ב'. להורים יש תפקיד מפתח בפיתוח הכישורים הללו.
אז איך אפשר לפתח מנהיגות בחיי היום יום? מה אנחנו כהורים יכולים לעשות? כמה טיפים להצמחת מנהיג:
- עודדו את הילדים להשתתף בפעילות קבוצתית (תנועת נוער, קבוצת ספורט וכו') . עבודת צוות עוזרת לילדים ללמוד איך לשתף פעולה, לתמוך בחברים לצוות, לתקשר ביעילות, לעשות את חלקם במשימה.
- חנכו את הילדים להתמדה והתמודדות (במשימות שהחלו, בחוגים שבחרו). כשנתקלים בקשיים (שיעורי בית, בניית לגו, פאזל) – תנו להם להתמודד.
- "אם לא נכשלים – לא לומדים, אם לא לומדים – נכשלים…" . כישלונות ואכזבות (ציון נמוך במבחן, הפסד בתחרות ספורט, ילד אחר שנבחר לתפקיד בהצגה…) הם חלק מתהליך הצמיחה של כולנו. חזקו אותם על האומץ להתנסות. למדו אותם להתמודד: להתרומם ממצבים קשים, להפיק לקחים ("איך אפשר היה לעשות אחרת"?) ולהמשיך קדימה.
- בנו את כישורי המשא ומתן וניהול קונפליקטים שלהם. גם בהתדיינויות מולכם, מול אחיהם. עודדו אותם למציאת פתרונות win/winn, אבל גם לפתרונות של פשרה ואפילו של וויתור (בעסק משפחתי האסטרטגיות הללו חשובות במיוחד). בריבים בין אחים- תנו להם להתמודד בכוחות עצמם. נסו להימנע ככל הניתן מלהתערב .
- חדדו את יכולת קבלת ההחלטות שלהם. למדו אותם לשקול את הבעד והנגד; היתרונות והחסרונות בכל החלטה (ללכת לחבר או ללכת לסרט? להירשם לחוג ספורט או לחוג נגינה וכו'), ליצור ולהרחיב אלטרנטיבות.
- חזקו את מיומנויות התקשורת שלהם. עזרו להם לחדד את המסרים שרוצים להעביר ואת מידת הבהירות שלהם (בשיחה אתכם, עם המורה וכו'). בשיחה עם גורמים חיצונים (חבר, מורה) אפשר לסייע להם להתכונן לשיחה. לחדד את המסרים שרוצים להעביר ואת אופן ניסוחם. למדו אותם גם להקשיב.
- למדו אותם לפעול במסגרת הכללים, גם כאלה שאינם נוחים להם. הקפדה על שמירת הכללים במהלך משחק הינה הזדמנות מצוינת (גם כדי ללמוד להפסיד בכבוד).
- עודדו אותם ל"חשיבה מחוץ לקופסא" . לחפש פתרונות יצירתיים לקשיים שמתמודדים איתם ("מה עוד אתה יכול /היית יכול לעשות כדי לפתור את המצב?").
- עודדו את רוח היזמות שלהם. "זרמו" איתם כשרוצים להקים דוכן לממכר לימונדה, נצלו את ההזדמנות ועודדו אותם לחשוב "שיווקית" (לפרסם, להיות ייחודי וכו'); לחשוב "כלכלית" (חישוב עלויות ורווח)
- למדו אותם מיומנויות ניהול פרויקטים – כשמתכננים פרויקט משפחתי (נסיעה לחופשה, אירוע משפחתי וכו') שתפו אותם בתהליך של סיעור מוחות, של יתרונות וחסרונות, של שלבי התכנון, של חלוקת מטלות וכו'
- עודדו אותם לפעילויות שיכולות להקנות להם התנסויות של הובלה (הדרכה בתנועת נוער, מועצת תלמידים)
הכי חשוב כדי ליצור המשכיות בעסק משפחתי: למדו אותם להאמין בעצמם; עזרו להם לבסס ביטחון עצמי ודימוי עצמי חיובי. זהו אחד התפקידים המרכזיים שלנו כהורים!
לביטחון ולדימוי העצמי השפעה מכרעת על מימוש היכולות, על היכולת להצליח ולהתמודד עם כישלונות, לתחושת הסיפוק הפנימי. שבחו אותם על הישגיהם; פרגנו להם על יוזמות ועל התנסויות (גם על כאלה שלא צלחו בסופו של דבר); סמכו עליהם ותנו להם הזדמנויות להוכיח את עצמם.
לסיכום,
למנהיגות פנים רבות. כריזמה איננה הביטוי היחיד למנהיגות וודאי לא החשוב ביותר. תכונות מנהיגותיות חיוניות רבות ניתנות לרכישה, וזרעיהן נטמנים כבר בילדות המוקדמת. לנו ההורים יכולת להשפיע רבות על פיתוח הכישורים המנהיגותיים של ילדינו, והחשוב מכול על ביטחונם העצמי, האמונה שלהם ביכולותיהם והמוטיבציה שלהם להביאם לידי מימוש.