מכירת עסק משפחתי

מאת: ד"ר נורית רייזמן
מכירת עסק משפחתי

" כל האופציות על השולחן …." שנת 2021 מתאפיינת בשוק פיננסי רווי מזומנים ובעלי הון שמחפשים השקעות. נתון זה מציב בפני עסקים משפחתיים אופציות אטרקטיביות למכירת עסק משפחתי ומימוש הנכסים ועשוי להפוך את אפשרות מכירת העסק לרלבנטית מתמיד, או לפחות ראויה לבחינה.

למרות הנטייה הטבעית של עסקים משפחתיים להמשכיות והעברת העסק לדורות הבאים, לא תמיד זה בהכרח הפתרון הנכון לעסק, למשפחה.

במקרים רבים אפשרות מכירת עסק משפחתי עולה כאשר מתברר שדור ההמשך לא מעוניין להיכנס לעסק המשפחתי או חסר את הכישורים המתאימים. מצבים אחרים הם כאשר העסק מתחיל לדשדש מבחינה עסקית וכדי להרים אותו מחדש נדרשים משאבים שלא קיימים בידי המשפחה או כאשר קיימת ההבנה שמימוש הערך המיטבי של העסק יהיה דווקא בעת הזו (בזכות מוניטין נוכחי, בגלל תנאי שוק וכו'). בנוסף, בעיקר החל מדור שלישי ואילך, מתעורר החשש שריבוי הבעלים יחליש את יכולת הבעלים להנהיג את העסק המשפחתי ויהיה מקור לסכסוכים שיפגעו הן בעסק והן ביחסים המשפחתיים.

אם אתם בעלים של עסק משפחתי כדאי לכם לשאול את עצמכם כמה שאלות:

האם העסק רווחי וכדאי מבחינה כלכלית? האם העסק יכול להמשיך לשאת על גבו את המשפחה המתרחבת? ולחילופין – באיזו מידה התמורה שתקבלו עבור העסק, תספק את צרכי המשפחה בדורות הבאים?
האם יש למשפחה את המשאבים הפיננסים להמשך פיתוח העסק הזה ושמירה על מעמדו התחרותי בשוק?
האם יש דור המשך להנהגת העסק? האם לדור ההמשך יש את היכולות לכך? האם דור ההמשך בוחר לראות את עתידו בעסק המשפחתי?
האם העסק מלכד את המשפחה או מהווה כר לסכסוכים משפחתיים?
לאור התשובות כדאי לשקול מגוון של אופציות העומדות לרשותכם.

מינוי דירקטוריון והנהלה מקצועיים. כאשר לבני המשפחה אין יכולות או עניין במעורבות פעילה בעסק, יכולים הבעלים להעביר את הניהול השוטף לידי הנהלה מקצועית ולמנות חברי דירקטוריון חיצוניים. יתרון מרכזי באופציה זו הוא שמירת האפשרות לכניסה של דור המשך – הנוכחי או הבא אחריו – בשלב מאוחר יותר.

הכנסת שותף. כאשר יש רצון להנזיל כספים ועדיין לא למכור את העסק באופן מלא, ניתן להכניס שותף. זה יכול להיות שותף שקט, האוחז במניות מיעוט של העסק או שותף אסטרטגי שיכול לקדם את העסק ולקחת על עצמו ניהול פעיל.

הנפקה בורסאית. דרך פעולה נוספת המאפשרת הנזלה של כסף ובו בעת שמירה על רוב שליטה של המשפחה היא באמצעות הנפקה לבורסה. אילוץ מרכזי שיש לקחת בחשבון במקרה כזה הוא הדרישה לשקיפות ציבורית, וכן אובדן עצמאות ושליטה במובנים מסוימים שלא מתאימים לכל משפחה.

רבים מהיזמים נוטים לראות במכירה של העסק סוג של הודאה בכישלון והנטייה הטבעית היא רתיעה מעצם המחשבה על כך. אפשר להבין זאת. אנשים שבנו עסק בעשר אצבעותיהם מתקשים לראות את עצמם נפרדים ממנו; מתקשים להיפרד מהחלום לראות את ילדיהם ממשיכים את דרכם. אבל בנסיבות מסוימות זו יכולה להיות האופציה הנכונה לעסק ולמשפחה.

מכירה של העסק יכולה להיות גם אירוע מרגש. אקזיט פיננסי שמאפשר לבני המשפחה הוותיקים לממש את כספם ולהנות מעמל כפיהם, ולבני דור ההמשך אפשרות להתחיל יזמות משל עצמם ולהגשים את החלומות שלהם.

שתפו: